خط مهندسی
مجله ی آنلاین مهندسی

معرفی انواع سقف: کاربردها و ویژگی‌های آن

1 547

ساختمان از بخش‌های مختلفی از جمله: سقف، دیوار، کف و … تشکیل شده‌ است. هر کدام از این بخش‌ها، روش‌های ساخت متفاوتی دارند که در استحکام بنا تأثیرگذارند. سقف هم انواع مختلفی دارد که هر کدام نحوه پیاده‌سازی و ویژگی‌های متفاوتی دارند. سازه‌های مختلف بر حسب اسکلتی که دارند، سقف‌های متنوعی را می‌توانند پذیرا باشند. در این مطلب، قصد داریم به معرفی انواع سقف و اینکه هر کدام از آنها چه ویژگی‌هایی دارند، بپردازیم. برای اینکه درک عمیق‌تری نسبت به سقف و انواع آن داشته‌باشید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

انواع سقف

یکی از بخش‌های مهم هر ساختمانی، سقف آن است. برای پیاده‌سازی یک سقف، روش‌های مختلفی وجود دارد. انواع مختلفی سقف داریم که هر کدام از آنها، نحوه‌ی اجرا، مصالح و ویژگی‌های خاصی دارند. انواع مختلف سقف شامل موارد زیر است:

  • دال بتنی
  • یوبوت
  • تیرچه بلوک
  • تیرچه کرومیت
  • طاق ضربی
  • کاذب
  • وافل
  • عرشه فولادی
  • کامپویتی
  • روفیکس
  • تیردال
  • پیش تنیده
  • کوبیاکس

در ادامه هر کدام از سقف‌ها را به صورت جداگانه توضیح می‌دهیم.

دال بتنی

این نوع سقف، جزء سقف‌های بسیار مستحکم می‌باشد و وزن بسیار بالایی دارد. از این نوع سقف بیشتر در بناهایی که از اهمیت بالایی برخوردارند، مانند نیروگاه‌ها، مراکز صنعتی بزرگ و … استفاده می‌شود. منظور از دال در این نوع سقف‌ها، بخشی است که بتن و فولاد به صورت یکپارچه استفاده می‌شوند.

سقف دال بتونی یکی از انواع سقف

ضخامت دال بتنی چیزی در حدود ۱۰ الی ۵۰ سانتی‌متر است و این نوع سقف از بتن و آرماتور تشکیل شده‌است. یکی از مزایای پیاده‌سازی این نوع سقف، مقاومت بالای آن در برابر زلزله است. علاوه بر این، سقف‌های دال بتنی عمر طولانی و مقاومت حرارتی و صوتی بالایی دارند.

سقف یوبوت

سقف یوبوت نوعی سقف دال بتنی است که از نظر مقدار و جهت قرارگیری آرماتورها با دال بتنی تفاوت دارد.

این سقف ها در برابر شکستگی  و خردشدگی حساس هستند و در هنگام اجرا باید نهایت دقت به عمل آید.

سقف طاق ضربی

یکی دیگر از از انواع سقف، طاق ضربی است که در گذشته به دلیل دسترسی آسان به مصالح استفاده می‌شد؛ ولی اکنون به دلیل استحکام کم در برابر زلزله و وزن بالا استفاده از آن منسوخ شده‌است. از دیگر معایب این سقف می‌توان به عدم امکان عبور تأسیسات از روی سقف و خورده شدن آهن در اثر تماس با سیلیکات گچ اشاره کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع سقف به لینک زیر مراجعه نمایید:

https://bimeh.com/mag/building-ceiling-kinds/

سقف وافل

وافل یکی دیگر از انواع سقف است که به آن دال دو طرفه هم گفته می‌شود؛ که با سیستم دال قابلمه‌ای ساخته می‌شود؛ به همین دلیل به این سقف‌ها، قابلمه‌ای و یا مشبک هم گفته می‌شود. این سقف در مقایسه با سایر سقف‌های مجوف و عرشه فولادی، هزینه اجرای پایین‌تری دارد. این مدل به دلیل این‌که نیازی به میلگرد تقویتی و اتصال آن به تیرها ندارد، به سرعت پیاده‌سازی می‌شوند. در ضمن، برای اجرای این سقف بدون افزودن روان‌کننده، بتن‌ریزی یکپارچه انجام می‌دهند.

سقف کامپوزیت

سقف‌های کامپوزیتی در ساختمان‌هایی که اسکلت فلزی دارند، استفاده می‌شود. این سقف‌ها از اجزایی مانند: تیرهای اصلی و فرعی، برشگیر، بتن و آرماتور تشکیل شده‌اند. برای اجرای این سقف‌ها نیاز به شمع‌بندی نیست. باید دقت داشت که قالب‌های فلزی و تخته‌ها نباید زودتر از زمان مشخص باز شوند. در سقف کامپوزیتی می‌توان چند سقف را همزمان بتن‌ریزی کرد.

سقف کاپوزیت یکی از انواع سقف

سقف‌های کامپوزیتی از ترکیب بتن و فلز ساخته می‌شوند و به همین دلیل به این‌ها کامپوزیتی گفته می‌شود. در سقف کامپوزیتی از یونولیت استفاده نمی‌کنند و برای انجام نازک‌کاری این سقف و ایجاد سطحی یکپارچه در زیر آن، می‌توان از سقف کاذب استفاده کرد. برش‌گیرها از نوع گل‌میخ هستند و نقششان اتصال ورق‌های پوششی به تیرهای فرعی است.

سقف روفیکس

سقف روفیکس مانند سقف کامپوزیتی است؛ تفاوت این دو نوع سقف در این است که در کامپوزیتی از تخته یا ورق به عنوان قالب استفاده می‌شود؛ ولی در سقف روفیکس از یک صفحه فلزی مشبک به نام روفیکس به عنوان قالب ماندگار استفاده می‌شود. ورق‌های روفیکس از نوع گالوانیزه هستند که ضخامتی بین ۰.۷ تا ۰.۸ میلیمتر دارند..

سقف تیردال

اجرای این سقف، مشابه سقف کامپوزیتی است با این تفاوت که تیرهای فرعی در این سقف، بتنی هستند. سقف تیردال در اسکلت بتنی به صورت درجا اجرا می‌شود و در اسکلت فلزی به صورت پیش ساخته.

سقف کوبیاکس

این سقف که از مدت‌ها پیش وارد صنعت ساختمان‌سازی در ایران شده، از نظر سازه‌ای شبیه به سقف دال دو طرفه عمل می‌کند. البته در این سقف در ضخامت دال، گوی‌های توخالی سبکی را به صورت منظم قرار می‌دهند. این کار باعث می‌شود که نیاز به مصرف بتن برای پر کردن آن قسمت نباشد.

نمونه‌ای از سقف کوبیاکس

نقش گوی‌های توخالی در این سقف مشابه نقش بلوک‌های پرکننده در سقف تیرچه بلوک است. این گوی‌ها، عموماً از جنس پلی اتیلن بازیافتی و یا پلی پروپیلن هستند. چون هزینه این سقف بالاست و اجرای آن وقت‌گیر، هرگز این مدل سقف، جایگاه مناسبی در سقف‌سازی پیدا نکرده است.

بیمه آتش سوزی و زلزله ساختمان

در صنعت ساختمان‌سازی، چه ساختمان صنعتی و چه غیرصنعتی و مسکونی، هزینه و سرمایه‌گذاری کلانی انجام می‌شود. ساختمان یک سرمایه است؛ چه خوب است که با بیمه‌کردن آن در برابر حوادثی مانند: آتش سوزی، صاعقه، زلزله و حوادث این‌چنینی، که متأسفانه در کشور ما هم کم اتفاق نمی‌افتند، از سرمایه خود محافظت کنید.

یکی از فاکتورهایی که در محاسبه تعرفه بیمه آتش سوزی ساختمان، چه صنعتی و چه غیرصنعتی، تأثیرگذار است، استحکام آن سازه است. هر چه سازه‌ای استحکام بیشتری داشته باشد و مقاوم‌تر باشد، چون میزان خطرپذیری آن پایین‌تر است، هزینه بیمه پایین‌تری هم دارد. علاوه بر استحکام سازه، عواملی مانند: موضوع فعالیت، مواد اولیه مصرفی، سیستم اطفا حریق و سوابق آتش سوزی نیز بر تعرفه بیمه آتش سوزی یک ساختمان تأثیرگذار است.

در مورد انواع سقف باید بدانید که در یک ساختمان، سقف اولین بخشی است که در معرض بارهای ثقلی و جانبی قرار می‌گیرد. وظیفه‌ی سقف، تحمل این بارها و انتقال آن هاست. در حادثه ای مانند زلزله، سقف ضمن تحمل و انتقال بارهای ثقلی، نیروهای جانبی زلزله را هم دریافت کرده و بین اجزای قائم بر محور افقی زلزله، مانند ستون‌ها، دیوارهای برشی و مهاربندها، توزیع می کند. هر چه میزان صلبیت سقف بیشتر باشد، سازه در هنگام زلزله رفتار قابل پیش بینی تری دارد. بیمه زلزله هم به عنوان زیرمجموعه بیمه آتش سوزی، ساختمان شما را در برابر این بلای طبیعی بیمه می کند. کافیست مبلغ کمی بیشتر برای خرید بیمه آتش سوزی بپردازید و خیال خود را از بابت خسارت های مالی زلزله راحت کنید.

سخن پایانی

با توجه به مطالب گفته شده در بالا، انواع سقف، برای اجرای یک پروژه ساختمانی وجود دارد. سقف‌ها بسته به نوع مصالح و نحوه‌ی پیاده‌سازی، ویژگی‌های متفاوتی دارند. با در نظر گرفتن مواردی مانند: کاربری ساختمان، موقعیت جغرافیایی بنا، مساحت بنا، تعداد طبقات ساختمان، محدودیت‌هایی که معماری ساختمان در برابرمان قرار می‌دهد و در نظر گرفتن هزینه اجرای سازه، باید تصمیم گرفت که از بین انواع سقف، کدام برای ساختمان شما مناسب‌تر است.

ماخذ: سایت بیمه (https://bimeh.com)

 

نظرات
  1. علیرضا می گوید

    درود مطلب جامعی در خصوص انواع سقف نوشته‌اید. اگر ممکن است بهترین نوع سقف که هم از نظر اقتصادی و هم مقاومت رتبه خوبی از نظر کارسناسان داشته باشد، برای ساخت ساختمان تا ۵ طبقه، معرفی کنید. ممنونم

نظر شما درباره این مطلب

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.